Att skapa din egen balkongoas!

Att skapa din egen balkongoas!

En balkong är en utmärkt möjlighet att få ditt hem att kännas större och skapa din egen lilla oas.

Även om balkonger ofta är små finns det några geniala sätt att skapa den perfekta utemiljön. Här är vår guide till hur du kan utnyttja din balkong på bästa sätt.

Städa upp

Först av allt – få ordning på din balkong! De här uterummen blir ofta förvaringsplats för cyklar och sportutrustning så att ingenting annat får plats. Röj alltså undan allt som inte hör hemma där.

Om du har brist på utrymme kan du överväga en magasineringsanläggning, som Shurgard – ett bekvämt sätt att hålla ditt hem fritt från överflödiga saker men ändå ha allt i närheten.

Planera

Fundera på hur du vill använda ditt uterum. Örtträdgård? Loungeutrymme? Trädgård? Små utrymmen måste fungera effektivt, så fundera på hur det ska användas innan du börjar.

Gör först en enkel skiss som hjälper dig att hitta den bästa lösningen. Vår favoritidé är att skapa en liten plats där vi kan dricka vårt morgonkaffe (och ett glas vin på kvällen!).

 width=

Välj palett

Alltför många färger eller stilar kan kväva ett litet utrymme. Håll dig därför till ett tema.

Högst tre färger är ett bra rättesnöre för att skapa intresse och variation utan att det blir rörigt. Ge även väggar och räcke en strykning med färg innan du börjar. Då ser allt fräscht och snyggt ut.

Funktionella möbler

Utrymmet är begränsat, så det är viktigt att du väljer möbler smart.

För balkongen i det lilla formatet kan du använda fällbara stolar och bord, som kan stuvas undan när de inte används. Eller en hängmatta/vilstol av strandtyp, som kan packas undan.

Om du har mer utrymme är flerfunktionella möbler ett måste. En förvaringsbänk kan vara en elegant plats att gömma dina kuddar!

Inomhus, utomhus

Betrakta din balkong som en del av ditt hem och skapa en myshörna.

Se till att de kuddar och plädar du köper är vattentåliga så att du kan skapa det perfekta loungeutrymmet utan att vädret förstör det roliga.

 width=

Perfekta växter

Växter och blommor ger din balkong en mjukare inramning och gör den trivsam att vara på. Ett utmärkt alternativ är att utgå från vintergröna växter, så att balkongen är fin året runt.

Komplettera sedan med säsongsväxter. Tänk även på i vilket väderstreck din balkong ligger – blir det solgass eller mestadels skugga? Välj växter därefter!

Använd väggar, hyllor och balkonglådor för att få ut så mycket som möjligt av utrymmet.

Ett rum med utsikt?

Vad är det för utsikt från din balkong? Beroende på hur insynsskyddad balkongen är – eller vad du själv tittar på – kan du kanske överväga draperier. De är ett häftigt dekorativt inslag och ger även välbehövlig skugga eller avskildhet.

Lysmys

Och fundera slutligen på hur du ska lysa upp din balkong. Det behövs ingen starka lampor, men lite stämningsbelysning kan skapa den perfekta miljön att koppla av i efter middagen.

LED-slingor är ett utmärkt alternativ. Små, miljövänliga och jättefina på kvällen. Om du även ställer ut några lyktor med levande ljus är din balkongoas komplett. Koppla av och njut.

Har du balkong? Dela med dig av dina bästa idéer om hur du har förvandlat ditt uterum.

Kommentera