Att välja den perfekta diskhon!

Att välja den perfekta diskhon!

En diskho byts inte särskilt ofta, så ta dig tid att överväga olika alternativ när du köper en ny.

Kostnad, funktionalitet och estetik – allt måste vägas in. Behöver du hjälp att tänka igenom för- och nackdelarna med respektive material?

Här är vår praktiska guide som hjälper dig att välja den perfekta diskhon.

Rostfritt stål

Det populäraste materialet för kökshoar är rostfritt stål.

  • FÖRDELAR: De klarar värme och fläckar och kräver inte mycket underhåll för att hållas rena. Det finns ett stort utbud av modeller och storlekar. Om du har begränsad budget passar rostfritt stål din plånbok bäst.
  • NACKDELAR: Hoar i tunt rostfritt stål blir tyvärr repiga och får lätt märken. Hoarna tenderar även att låta en del.

 width=

Kompositgranit

Hoar i kompositgranit är dyrare än rostfritt stål – men fortfarande överkomliga för den som har en stramare budget. Det finns också en mängd former och storlekar att välja på.

  • FÖRDELAR: Hoarna är ursnygga – och hållbara. Composite granite is very durable – being more heat, stain and scratch resistant than stainless steel
  • CONS: Kompositgranit behöver mer underhåll än rostfritt stål. Dessutom är kompositgranit väldigt hårt, så saker du tappar i hon kan gå sönder!

 width=

Fireclay

Dessa hoar tillverkas av så kallad fireclay, som är en tjockare och starkare variant än vanligt porslin och som bränns i mycket hög temperatur. Det är det mest traditionella materialet för hoar och kan hålla en livstid.

  • FÖRDELAR: Mycket slitstarka – får varken repor, fläckar eller hack. Hoar i fireclay är även enkla att rengöra med valfri produkt och är lätta att hålla snygga.
  • NACKDELAR: Materialet är mycket tungt, så du måste försäkra dig om att din köksbänk är lämplig. Fireclayhoar är också det dyraste alternativet.

 width=

Gjutjärn

Det här är ytterligare ett långlivat alternativ för den som vill sätta in en vit ho i köket.

  • FÖRDELAR: Gjutjärn är ett beprövat material, så hoarna står emot tidens tand. De har ofta en slät blank ytbehandling som skyddar mot hack och ser mycket snygg ut.
  • NACKDELAR: Det är också en tung metall, så du kan behöva förstärka diskbänken innan du monterar en gjutjärnsho.

Det är möjligt att dessa hoar får fläckar – så du kan behöva rengöra dem ofta. Du måste använda rengöringsmedel utan slipmedel för att inte skada det blanka skiktet.

 width=

Natursten

Stenhoar är mycket vackra och ger ditt kök en unik, naturlig stil.

  • FÖRDELAR:  Natursten är oerhört starkt – det får nästan aldrig hack eller märken och klarar värme. Diskhon är också enkel att rengöra om stenen är ordentligt tätad och polerad.
  • NACKDELAR: Viss natursten kan missfärgas med tiden. Det är bara att acceptera detta och se till att uppskatta övriga egenskaper. Diskhon bör oljebehandlas med några månaders mellanrum och kan även behöva tätas om så småningom.

 width=

www.wayfair.com

KOPPAR

Under senare år har det även varit populärt med koppar.

  • FÖRDELAR: Koppar är rostbeständigt och ett annat beprövat material. Koppar har faktiskt även antibakteriella egenskaper, vilket gör det till det perfekta materialet för diskhoar, där det gärna samlas bakterier. Ett unikt, stilfullt val för ditt kök.
  • NACKDELAR: Se till att använda rätt rengöringsprodukter på din kopparho så att du inte förstör metallen. Koppar kan lätt få repor och märken, vilket du också bör tänka på.

 width=

Vilken är din favoritho?

Kommentera