Hur du håller din studentbostad städad och skinande ren

Hur du håller din studentbostad städad och skinande ren

Studenter har ibland rykte om sig att vara lata och smutsiga. Vi vet att det inte är sant – även om det alltid finns några undantag från regeln.

För att hjälpa dig att bevisa att alla har fel och visa världen – eller åtminstone dina föräldrar – att du kan hålla ordning på dina saker utan dem, är här vår guide till hur du håller din studentbostad städad och skinande ren.

Kom i städstämning

När du är student handlar allt om motivation.

Eftersom du har många aktiviteter att kombinera – som att följa föreläsningar, plugga, göra kursuppgifter och bygga upp ett socialt liv – förstår vi att du inte vill lägga alltför mycket av din värdefulla tid på att städa.

Oavsett om du har ett studentrum eller delar ett hus med andra är det viktigt att du tar en titt på ditt schema och hittar tre lediga timmar för den första storstädningen och därefter en timme per vecka för att hålla allt i gott skick.

Skriv ner de tider du har lediga för städning och lägg in dem i ditt veckoschema för att visualisera vad du behöver göra när och hjälpa dig att komma i städstämning.

Skapa en spellista på Spotify eller YouTube att rocka loss till när du städar.
Lita på oss – musik gör arbetet bra mycket roligare.

Rotera städningen

Om du delar ett hus med andra hjälper ett roterande schema er att hålla ordning och reda på sakerna och att fördela arbetet lika.

När alla är med på idén sätter ni er ner och diskuterar hur ni ska organisera arbetet.
Ska ni välja roterande uppgifter eller tilldelade veckosysslor som ni kommer överens om?

Skapa till sist ett kalkylblad med en lista över alla uppgifter, uppdelade efter datum och den person som ansvarar för respektive syssla.

Dela listan på Google Drive, via mejl eller på WhatsApp och sätt upp den i ett gemensamt utrymme i er gemensamma studentbostad.

Håll ordning och reda på röran

Även om ni nu har ett kalkylblad med en tydlig arbetsfördelning är det bästa sättet att spara tid att hålla ordning och reda på sakerna.

Att fortlöpande hålla ordning och reda på sakerna är mer ett tankesätt än en teknik och ger er mer tid över att njuta av de saker ni gillar mest, som att sova.

Här är några städknep att följa för att lyckas med det:

  • Torka upp spill och kladd direkt.
  • Ha bara en tallrik, en sked, en kastrull, en mugg, ett glas, en stekpanna, en kniv och en gaffel och diska allt omedelbart efter varje måltid. Förvara dina köksredskap i ditt privata skåp.
  • Släng gammal mat i kylskåpet i slutet av varje vecka. Kom överens om att allt som är omärkt hamnar direkt i soptunnan.
  • Se till att alla förvarar sina toalettartiklar i sitt eget rum för att undvika att det gemensamma badrummet blir rörigt och belamrat.
  • Ha soptunnan stående vid ytterdörren så att det är lättare att ta ut soporna när påsen är full.

Det kan kännas jobbigt att hålla din studentbostad städad och välordnad när du är en upptagen student. Men tänk på att ett städat hem är ett lyckligt hem.

Med lite organisering blir din boendesituation trevligare i långa loppet.
Och din mamma och pappa slutar kanske tjata på dig också!

Har du fortfarande slut på utrymme? Då är magasinering lösningen.

Kommentera