Hur organiserar jag ett kök?

Hur organiserar jag ett kök?

Bra fråga! Och en som jag gärna vill ha svar på.

Jag gör om hemma och bygger ett nytt kök. Det är så spännande att starta från scratch. Jag ser fram mot att organisera mitt nya utrymme på bästa tänkbara sätt.

När allt kommer omkring är köket det mest använda rummet i huset, så det krävs lika delar stil och funktion. Här är några viktiga saker att tänka på.

Vad är det där?

Vad döljer sig i köksskåpen?!

looking in the fridge.jpg

Börja med en vårstädning. Kontrollera datumen på förpackningar och burkar – någonstans finns det säkert en burk ravioli som har passerat sista förbrukningsdag.

Gör dig av med kantstötta tallrikar du inte använder och uddabestick du aldrig plockar fram.

Vad använder jag mest?

Oavsett om du är en spirande stjärnkock eller ett erfaret proffs – fundera noga igenom vilken utrustning du använder.

Kastruller och stekpannor måste vara lättillgängliga och inom bekvämt räckhåll. Men hur ofta använder du din bakmaskin eller juicepress?

Var skoningslös. Sällan använda saker behöver inte stå framme i ditt kök. Saker som har använts någon enstaka gång bör skänkas bort eller säljas.

Det bör finnas så lite som möjligt på köksbänkarna.

 width=

Var behöver jag det?

De flesta kök utgår från en arbetstriangel – det effektivaste (dvs. kortaste) avståndet mellan spis, diskho och kylskåp.

Samma logik bör tillämpas när du organiserar ditt kök. Om du bryter ner det hela, tillagar du mat i olika moment. Dela in ditt kök i motsvarande zoner:

Livsmedelsförvaring

Ha särskilda skåp för livsmedel och organisera ingredienserna i kategorier så blir det mycket lättare att hitta dem. Använd överskåpen för mer sällan använda ingredienser och utrymmena i ögonhöjd för det som används dagligen.

Genomskinliga behållare är idealiska för ris, pasta, flingor och gryn. De kan staplas prydligt och gör det lättare att se hur mycket som finns kvar.

Då slutar du kanske proppa köksskåpen fulla med ingredienser som redan finns!

 width=

Ett bra tips till? Utdragslådor är bäst. Men om du vill organisera ett befintligt kök på ett bättre sätt kan du förvara dina kryddor och såser på en bakplåt som du inte använder.

Då kan du dra ut plåten för att se vad du behöver. Nu slipper du slå omkull sakerna.

Förberedelse

Köksredskap måste vara inom armlängds avstånd från förberedelsezonen.

En dekorativ kruka med träslevar och stekspadar kan ställas bredvid spishällen. Eller använd upphängningsstänger – ett smart sätt att använda utrymmet som är både snyggt och praktiskt.

 width=

Allt annat lägger du i närmaste kökslåda. Lådinredningar är fantastiska. De håller allting prydligt ordnat så att du slipper rota efter sakerna.

Matlagning

Okej, din kulinariska energi flödar. Försäkra dig om att det finns ett flöde även i ditt kök!

Bakplåtar och långpannor förvaras med fördel under ugnen och eldfasta grytor och bakutrustning i ett skåp intill.

Använd trådställ för att förvara lock och brickor prydligt. Ställ kastruller och stekpannor i djupa lådor bredvid spishällen.

 width=

Servering

Ha de tallrikar du använder dagligen längst fram i skåpet.

Saker som används sällan kan förvaras i förrådet eller matrummet (om du har ett). Lägg alla bestick prydligt i en egen låda – använd en bestickbricka för att hålla ordning på allt.

Ställ glasen i ett skåp nära diskhon eller kylskåpet. Muggar tar upp värdefullt skåpsutrymme. Häng dem därför gärna i en stång under ett skåp. Bredvid kaffebryggaren, såklart!

 width=

Rengöring

Gummihandskar och rengöringsprodukter kan få diskhon att se rörig ut. Att utnyttja skåpet under diskhon är mest utrymmeseffektivt, men tänk på de små och sätt en barnspärr på dörren. Fjäderstänger är bra för prydlig förvaring av rengöringssprejer.

Även korgar är alltid utmärkt!

cleaning products under the sink.jpg

Avfall

Sopkorgar ser sällan särskilt trevliga ut och tar upp mycket utrymme.

Om möjligt är en utdragbar sopkorg det smidigaste sättet att få undan avfallet – ett system med flera behållare är bäst så att du kan källsortera på en gång.

 width=
Om du följer de här principerna blir ditt kök uppstramat och välorganiserat. Stilfullt och funktionellt.

Nu känner jag mig redo att organisera mitt kök på bästa möjliga sätt. Berätta för mig om du har ytterligare tips med en kommentar nedan!

Kommentera